Bra att veta

Hotell och boende i London

London har ett stort utbud av hotell men det kan vara svårt att hitta ett boende till ett bra pris om man inte bokar i förväg. Reser man till London under sommaren eller under maj och september, då många konferenser hålls i staden, kan det vara svårt att överhuvudtaget hitta ett boende i centrala London. Då är det extra viktigt att se till att man har bokat hotell innan man reser.

Att ta sig runt i London

Oyster Card
Detta blåa kort, ett Visitor Oyster card, ger dig rabatt, ofta ca 50 procent, på bussar, DLR, tunnelbana och tåg i London. Man kan köpa dem på tunnelbanestationer, Travel Information Center och vissa tidningskiosker för 3 £. Man betalar för att fylla på kortet och sedan dras avgiften för de resor man gör när man sätter kortet mot den gula avläsaren.

Tunnelbanan
Stationerna är uppdelade i sex zoner beroende på läge, och biljetterna kostar därefter. En enkel resa i zon 1 kostar 4 £, eller 1,90 £ om man har Oyster card. Ett endags Travelcard ger obegränsade resor med buss, DLR, tunnelbana och tåg. ett kort till zon 1 och 2 kostar 6,60 £ under lågtrafik eller 8 £ för rusningstid. Ett sjudagarskort för zon 1 och 2 kostar 27,60 £.
Rusningstid inträffar mellan kl. 8.00 – 9.30 och mellan kl. 17.00 – 18.30, och då är tågen fulla. Turerna går från kl. 5.30 fram till kl. 0.30 (kl. 23.30 på söndagar).

Docklands Light Railway (DLR)
Detta är en helautomatisk linje som går österut från Banks och Tower Hills tunnelbanestationer till Beckton, London City Airport och Stratford. En linje går även söderut till Canary Wharf, Greenwich och Lewisham i sydöstra London.

Bussar
De flesta bussar går mellan kl. 6.00 – 24.00 och ersätts därefter av nattbussar som går ungefär en gång i halvtimmen fram till morgonen, vanligen från Trafalgar Square. En biljett för vuxna som gäller hela London kostar 2.20 £ om man köper den ombord, eller 1.50 £ med ett Oyster card.

Hotell London - Klassisk London-buss

En röd London-buss. Ett av stadens klassiska kännetecken.

 

 

 

 

 

 

 

Tåg
London har ett väl utbrett tågnät, eller overground som det även kallas. Några av de viktigaste knutpunkterna är Charing Cross, King’s Cross, Liverpool Street, Victoria och Waterloo. Detta brukar vara det bästa sättet att ta sig ut till Londons förorter.

Taxi
Liksom de röda bussarna är även de svarta taxibilarna ett bekant inslag i Londons stadsbild. De officiella taxibilarna är licensierade och visar priset på taxametern. En taxi är ledig om det gula ljuset är påslaget.

Dricks
Många restauranger lägger automatiskt till en serviceavgift på 10-15 procent på notan, men om ni inte tycker att servicen motiverar den pålagda avgiften kan ni dra av den. Vanligen brukar man ge frisörer, guider, bärare och taxichaufförer ungefär 10 procent i dricks.