Äta ute

Som den världsmetropol London är finns det självklart ett enormt utbud av restauranger i staden. Närmare bestämt finns det ca 12 000 olika restauranger i London med mat från världens alla hörn, och precis som med hotellen i staden finns det även restauranger i alla tänkbara prisklasser. Man hittar allt från oerhört dyra restauranger med mat i världsklass till enkla ställen som har mycket bra mat till rimligt pris.

De flesta restaurangerna är koncentrerade till West End med den största variationen i Soho, många restauranger i Covent Garden kan erbjuda prisvärda middagar före teaterbesöket, tack vare ´mängden av teatrar som ligger i området. I det förnäma Kensington, Chelsea samt i Notting Hill finns det många designrestauranger, medan City har gott om ostronbarer och prisvärda ställen som under lunchtid vänder sig till affärsfolk.

Det brittiska köket

Mycket har hänt inom det brittiska köket under de senaste decennierna. Borta är den tid då man förknippade brittisk mat med överkokta grönsaker och inälvsmat. Londons restaurangvärld har genomgått en stor förvandling, och det brittiska kökets pånyttfödelse hänger nära samman med en ny generation kockar. Många av dem har blivit kändisar som till exempel Gordon Ramsay.

De nya mattrenderna har även spridit sig till de enklare restaurangerna och till och med till kvarterspubarna, så du behöver inte spendera hela reskassan på att äta gott. Pubarna har spelat en viktig roll i stadens utveckling, och det finns idag över 5 000 pubar i London. flera av dem har anor från 1600-talet och många har bevarat en gammaldags charm och atmosfär.

Traditionell brittisk mat

Det finns ändå en del rätter som anses vara traditionella och som inte försvinner från menyerna i första taget.

Full English breakfast. En traditionell fullständig brittisk frukost består av en tallrik med stekta ägg, bacon, korvar, tomater, bönor, svamp, blodkorv och kanske rostat bröd. Allt serveras med en kopp te till.

Hotell Ritz London

Afternoon tea på Hotell Ritz i London.

Afternoon Tea. Detta ytterst traditionella evenemang äger rum på några av de förnämligare hotellen runt kl. 15.30. Då serveras tunt skurna smörgåsar, scones med clotted Cream och sylt, olika slags kakor samt en kanna te. Hotell som serverar afternoon tea är bland annat Waldorf Hilton, Ritz och Dorchester.

Roast beef. Söndagssteken är och förblir britternas älsklingsrätt. När den är som bäst serveras den möra, lagom rosa steken med Yorkshire pudding och ugnsbakade grönsaker, brunsås och pepparrotssås eller senap.

Fish and Chips. Detta är helt enkelt friterad fisk och pommes frites. Det kan vara överraskande besvärligt att få tag i denna brittiska rätt, traditionellt serverad med ärtpuré, och som tillagas på beställning, alltså inte en som hålls uppvärmd. Den äkta vara hittar man på Rock & Sole Plaice, Sea Shell och Geales.

Pie and Mash. Vill ni smaka något från det gamla East End ska ni hålla ögonen öppna efter en Pie and Mash Shop, där ni kan få köttfärspaj med potatismos samt en unik persiljesås som kallas liquor. Flertalet Pie and Mash Shops ligger i East End. Den mest genuina är Manze’s vid Chapel Market, nära stationen Angel.

Puddings. Klassiska desserter, puddings, är ingen smalmat men har sin charm. Till exempel kan du beställa en mäktig ångkokt roly-poly med syltfyllning, eller en sirapspudding. Lite lättare är fruktpajerna. En äkta brittisk pudding ska bada i vaniljsås.